Je eigen cloud met Nextcloud

In ‘the cloud’ werken betekent dat je werkt met bestanden die op een harde schijf in een datacenter staan. Die bestanden kunnen zelfs gespreid staan over meerdere harde schijven en datacenters. Werk je met een IMAP e-mail account zoals meestal op je telefoon, dan werk je al met een cloud toepassing.

Wil je altijd actuele bestanden beschikbaar hebben op al je apparaten? Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud en WebStorage bieden een bepaalde hoeveelheid ruimte om bestanden op te slaan gratis aan. De bestanden worden bijna altijd opgeslagen op servers buiten Nederland. Je hebt er geen controle over en je weet niet wie en hoe je bestanden verder worden gebruikt.

Steeds meer mensen en organisaties kiezen vanwege veiligheid en privacy voor een eigen cloud omgeving die net als hun eigen website en e-mail omgeving wordt gehost in een Europees datacenter. Dat kan ook nog eens veel sneller zijn.

Nextcloud Hub

Nextcloud logoNaast het hosten van je domein en e-mail kan ik ook een cloud voor je inrichten op mijn servers. Ik gebruik hiervoor Nextcloud Hub omdat deze bewezen stabiel en betrouwbaar is gebleken. De Nextcloud software is gratis. Ik maak hiervoor dan een gratis subdomein aan. Bijvoorbeeld: cloud.mijndomein.nl. De sub voor je domeinnaam eindigt altijd met een punt. De beschikbare hoeveelheid dataopslag bepaal je zelf. Voor Nextcloud heb je net als voor WordPress, Joomla of Drupal een database nodig. Dat is de serveromgeving.

Je kunt vanaf elk apparaat met elke web-browser altijd bij je bestanden in de cloud. Je kunt ook bestanden toevoegen of hernoemen of verwijderen. Daarvoor hoef je niets te installeren.

Sinds versie 18 heet Nextcloud: Nextcloud Hub. Deze versie geeft nog meer en verbeterde mogelijkheden voor het bewerken van documenten en samenwerken met anderen. Dat kan zelfs tegelijk aan hetzelfde document. Voor klanten die hiervan gebruik willen maken bieden wij Collabora Office en OnlyOffice als complete office suites via onze eigen servers aan. Beide office omgevingen draaien geheel binnen de webbrowser. Je hoeft niets te installeren op je apparaat. Je kiest zelf welke office omgeving je wilt gebruiken. Je mag ze beide ook eerst proberen!

Client apps

Voor Windows, Apple en Android apparaten zijn er client apps die je kunt installeren. Daarmee is het mogelijk om ook zonder internettoegang met je bestanden te blijven werken. Zodra er weer internet beschikbaar is wordt de inhoud van je lokale map gesynchroniseerd met de cloud. Je bepaalt zelf wat je lokaal beschikbaar wilt hebben via je persoonlijke instellingen. Wanneer je een bestand lokaal opslaat in je cloud map wordt dat bestand automatisch naar de cloud gekopieerd. Zo heb je dus altijd ook een backup in de cloud en is dat bestand eventueel ook voor anderen toegankelijk. Zelfs oudere versies van dat bestand worden in de cloud bewaard. Op mijn servers wordt ook van de cloud zelf nog dagelijks een volledige backup gemaakt.

Client apps zijn beschikbaar via de app store van uw apparaat en op de nextcloud website. Updates gaan automatisch of via een bericht.

Wat kan ik met Nextcloud Hub?

Nextcloud Hub biedt heel veel functionaliteit voor samenwerken en delen van bestanden. Dat kunnen ook contactpersonen en agenda’s zijn; opties die niet beschikbaar zijn in andere gratis clouds. Beheerders kunnen elke optie individueel activeren en instellen. Dat kan meestal per individuele gebruiker, maar altijd op groepsniveau. Wanneer een gebruiker lid wordt gemaakt van een groep krijgt die gebruiker de rechten die bij de groep waarvan de gebruiker lid is gemaakt horen. Zo kun je precies regelen wie toegang hebben tot bepaalde mappen of bestanden en wat een gebruiker wel of niet mag doen.

Andere ingebouwde mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

 • Video vergaderen, beeld en geluid
 • Notificaties aan gebruikers van wijzigingen (persoonlijk instelbaar)
 • Een groepsagenda naast een persoonlijke agenda
 • Groepscontacten naast een lijst met persoonlijke contacten
 • Automatisch je foto’s en films naar de cloud uploaden (client app)
 • Een tekstverwerker is ingebouwd
 • Adobe Acrobat PDF files weergeven is ingebouwd
 • Versiebeheer van bestanden
 • Berichten aan gebruikers
 • Toegangscontrole per individueel bestand
 • Activiteiten log, wat is er gedaan?
 • Prullenbak, oudere versies van bestanden eventueel terug zetten
 • Encryptie; alle bestanden worden versleuteld opgeslagen
 • Wachtwoord beleid; instellen minimale vereisten voor een wachtwoord
 • Een koppeling met andere clouds zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive, je selecteert zelf welke mappen uit die clouds ook via Nextcloud gedeeld worden en hoe; de zogenaamde federated cloud.
 • et cetera.

In overleg zal ik de startsituatie inregelen. Daarna mag de beheerder dat zelf verder aanpassen, maar enig overleg is wenselijk. Niet alle aangeboden functionaliteit functioneert namelijk betrouwbaar. Ik help graag bij de keuze van beschikbare functionaliteit. Neem gerust contact met me op.

Voorbeeld van een Nextcloud installatie in een browser.
Voorbeeld van een Nextcloud installatie in een browser.