E-mail & Veiligheid


Bij elk domein horen e-mail adressen. Veilig e-mail gebruiken betekent dat er in elk geval geen ongecodeerde wachtwoorden over internet worden verstuurd. Die kunnen namelijk eenvoudig worden onderschept. Daarom is de versleutelde communicatie met mijn mailserver in combinatie met een SSL servercertificaat mijn standaard.

Wachtwoord

Een complex wachtwoord is een tweede beveiliging tegen het ongewenst gebruik van je e-mail adres. Hackers proberen met willekeurig gegenereerde namen toegang tot je e-mail te krijgen. Bijvoorbeeld jouwvoornaam@jouwwdomein.nl. Dagelijks zie ik die pogingen meer dan 1.000 maal. Na het vinden van een geldig e-mail adres gaat men vervolgens wachtwoorden proberen. Daarom is de complexiteit van je wachtwoord heel belangrijk. Standaard krijgt je van mij een uniek complex wachtwoord voor elk e-mail adres.

Spam

Ongewenste e-mail oftewel spam, is meestal het gevolg van het ‘uitlekken’ van jouw e-mail adres. Dat kan op heel veel manieren. Mijn mailserver onderschept en markeert alle e-mail die als zodanig wordt herkend. Ik kan die ook automatisch in de prullenbak gooien, maar daarvoor is een afspraak nodig. Meer uitgebreide spam-filtering is ook nog mogelijk.

Antivirus software

Wanneer op je eigen computer of tablet actuele en uitgebreide antivirus software actief is, is dat meestal voldoende om vervelende e-mail en nog erger buiten de deur te houden. XS4ALL biedt internet anti-virus software voor 5 apparaten gratis aan als onderdeel van een all-in-one pakket (f-secure). Bij KPN moet je hiervoor maandelijks extra voor betalen (ook f-secure). E-set biedt ook uitstekende internet anti-virus aan voor schappelijke prijzen voor meerdere apparaten in combinatie met bijvoorbeeld een 3-jarig contract.

Bij CheckTLS.com kunt je gratis de veiligheid van een e-mail adres en de bijbehorende mailserver testen.

Mijn server geeft het volgende testresultaat:

De bovenste regel is het resultaat voor de reguliere e-mail server. De tweede regel is het resultaat voor de backup mailserver. Die wordt automatisch gebruikt wanneer de primaire mailserver om welke reden dan ook niet bereikbaar is. Je merkt daar niets van. Tenminste de bovenste regel moet aanwezig zijn, en helemaal groen voor een veilige mailserver.

Is jouw huidige e-mail niet veilig?

Neem contact met me op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.