Bestaand account omzetten van POP naar IMAP, hoe?

Je kunt niet zomaar het soort account van POP naar IMAP omzetten!
Je kunt ook niet een nieuw account maken met een e-mail adres dat je al hebt gebruikt in een ander account!

In Office Outlook en andere e-mail programma’s worden ook contactpersonen, notities, taken en dergelijke opgeslagen bij het account. Deze laatste zaken worden door MS Outlook niet opgeslagen op de mailserver. In de mappen op de server zul je meestal alleen de e-mail kunnen vinden, zowel bij het gebruik van POP als IMAP. Gebruik je Webmail (Roundcube), dan kun je wel contactpersonen en lijsten in je IMAP account opslaan, gebruiken en exporteren. Ga je IMAP gebruiken in combinatie met eigen mail software, dan zal er op je eigen apparaat vrijwel altijd een bijbehorend lokaal bestand worden aangemaakt waar dit soort informatie wordt opgeslagen. De e-mail staat bij IMAP dan op de server, de rest meestal lokaal.

In Microsoft Outlook (onderdeel van de Office-suite) staat bij een POP account alle informatie, e-mail, contacten, taken etc. in een postbestand. De naam eindigt altijd op .pst. Maak je in Outlook een IMAP account aan, dan zie je dat er ook een lokaal bestand wordt aangemaakt met de uitgang .ost. In dat bestand worden de andere zaken opgeslagen. Helaas doen alle e-mail programma’s dat anders.

De procedure om je account om te zetten van POP naar IMAP bestaat in alle gevallen uit de volgende stappen:

  1. Maak een volledige backup van het POP account, e-mail, contacten, notities etc. Het best maak je separate bestanden aan voor Contacten, Agenda, Notities, Post In etc. Je kunt de inhoud dan in de juiste nieuwe mappen importeren.
  2. Verwijder het account dat je wilt omzetten. Een ander account wordt dan mogelijk automatisch ‘standaard of default’. Let op welk e-mail adres als standaard staat ingesteld en welk gegevensbestand. Het gegevensbestand wordt gebruikt voor je contactpersonen en agenda in Outlook.
  3. Maak een nieuw account in je e-mail programma en kies voor IMAP.
  4. Stel je nieuwe account eventueel opnieuw in als ‘standaard’ en test dit even door een e-mail aan dit account te versturen vanuit dit account.
  5. Zorg dat je als gegevensbestand het bijbehorende bestand als ‘standaard’ selecteert. Bij Outlook is dat een .ost bestand. Anders staan je agenda en contactpersonen in een ander account na het importeren, of als mappen in je postvak in.
  6. Importeer je backup bestanden in de juiste mappen. Bij Outlook zijn dat voor Contactpersonen, Agenda e.d. de mappen ‘alleen op deze computer’.
  7. POP naar IMAP is dan klaar.

In Microsoft Office Outlook maak je een backup via ‘Bestand’, ‘Openen’ en de optie ‘Exporteren/Importeren’. Selecteer ‘exporteren als bestand’ en kies daarna voor .pst als formaat. Selecteer de juiste account en selecteer een map en zet een vinkje bij ‘inclusief submappen’. Let op de naam en plaats waar dit bestand wordt weggeschreven. Zorg dat dit geen ‘verborgen’ map is. Via dezelfde procedure kun je dit bestand later ‘importeren’. Zorg dat je dit voor alle mappen doet.

Bestaand account omzetten van POP naar IMAP, hoe?
Schuiven naar boven